RESEPI : STRAWBERRY SWISS ROLL
SUMBER : CITARASAWAN BLOGGER (maaf kak wan, mar minta dihalalkan diperpanjangkan di sini sebagai rujukan pada masa akan datang. TQ very wuch, luv it! tomei sgt!)
BAHAN A:
3 biji kuning telur
75 g gula kastor
50 ml air
40 ml minyak jagung
80 g tepung gandum (di ayak)
1 sk esen vanila
BAHAN B:
3 biji kuning telur
75 g gula kastor
3 biji putih telur
2 sk gula kastor
1/8 krim of tartar
BAHAN C:
Pewarna pink (strawbery)
Pewarna hijau (daun)
Coklat emulco dan lidi
Loyang empat segi 10" x 10" (digris) (ku guna loyang bulat 10")
Kertas minyak (digris dan dialas di dalam loyang)
Buah strawberry secukupnya (ku ganti jem strawberry)
150 g whiping cream (non-diary) (dipukul hingga berkrim)
(Option: ku guna Buttercream menggantikan whipping cream)
Bahan D (Buttercream):
80 g butter (suhu bilik)
200 g krimwell (ku guna shortening)(suhu bilik)
1/2 cwn gula icing (diayak)
1/4 cwn golden syrup
CARA (BUTTERCREAM):
1. Pukul butter bersama krimwell/shortening hingga kembang / putih.
2. Masukkan gula icing golden syrup. Kacau dengan spatula hingga sebati.
3. Masukkan warna dan perasa pilihan (jika suka).
NOTA (PENYIMPANAN BUTTERCREAM):
Buttercream tahan 3 bulan jika disimpan dalam bekas bertutup dan dalam peti sejuk. Jika ingin menggunakan semula sila keluarkan dan sejukkan pada suhu bilik dan putar buttercream semula sebelum digunakan
Cara (kek):
- Pukul Bahan B hingga kembang dan bertanduk (maringue). Ketepikan.
- Pukul kuning telur dan gula hingga kembang.
- Diikuti air, minyak dan tepung.
- Pukul dengan kelajuan tinggi hingga putih dan gebu.
- Kaup balik dengan adunan B (maringue) hingga gaul rata.
- Asingkan 2 1/2 sudu besar adunan (tambah pewarna pink) dan 2 sudu besar adunan (tambah pewarna hijau). masukkan ke dalam piping bag kecil yang diugunting sedikit muncungnya. Paipkan ke atas loyang berbentuk strawberry dan daun.
- Bakar loyang yang telah dipaipkan strawberry tadi dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170'C selama 1 minit. Angkat dan ketepikan.
- Tuang baki adunan di atas motif strawberry dan ratakan dengan spatula. Bakar lagi pada suhu 170'C selama 10-15 minit. Option : api atas bawah selama 20 minit.
- Keluarkan dari oven dan sejukkan atas redai selama 10 minit.
- Terbalikkan atas sehelai kertas minyak, keluarkan kertas alas dibawahnya. (Option : aku celup lidi dalam coklat emulco dan buat bintik-bintik untuk biji strawberry time ni lagi mudah compare time dah gulung nanti agak susah)
- Lapikkan lagi sehelai kertas minyak atas motif strawberry. Kemudian terbalikkan semula ke atas. (Motif strawberry berada di bawah). Sapukan krim dan aturkan beberap biji strawberry kemudian gulung perlahan-lahan. (Aku sapu buttercream aje, kemudian atasnya sapu nipis jem strawberry)
- Celup lidi dalam coklat emulco dan buat bintik-bintik titik untuk biji strawberry. (ku dah buat sebelum kek digulung, sila abaikan)
- Optional: Aku wrap dengan plastik supaya gulungan lebih kemas dan tidak mudah berkecai atau pecah apabila di potong.
- Simpan dalam peti sejuk sebelum dipotong.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan