Jumaat, 7 Februari 2014

PIZZA
















RESEPI : PIZZA
SUMBER : GOOGLE (maaf, nama pemilik resepi tiada dalam simpanan minta dihalalkan diperpanjangkan di sini)

BAHAN A (DOH PIZZA) : 
300 g tepung roti / tepung roti (Nota: kalau tepung gandum tak boleh bakar lama / keperangan, nampak sedikit kekuningan dah cukup (masih lembut) sebab bila garing sangat tepung akan keras sedikit compare guna tepung roti)
6 g instant yis (mauripan)
20 g mentega
10 g gula halus
Optional : 1 sk bread improver
1/4 sk garam
11/4 sb madu
170 ml air
Sedikit tepung untuk ditabur

BAHAN B (DITABUR ATAS PIZZA):
1 cwn daging cincang/ tuna (ku cincang sosej, daging takde)
5 btg crab stick (dipotong serong)
4 hiris gegelang capsium (red) (ku tak letak)
4 hiris gegelang capsium (yellow)(ku tak letak)
4 hiris gegelang capsium (green)(ku tak letak)
Optional: 1/2 biji bawang besar (dipotong bulat)
3 keping nanas dalam tin (dipotong kiub)
5 biji cendawan butang (dihiris)
1 cwn sos pizza / sos prego/ sos speghetti
175 g keju mozarella / cheddar cheese diparut (ku guna 2 keping chesdale dipotong dan sedikit keju parmesan, keju mozarella tak letak dah abis stok!)
Optional: Dried oregano/ dried pastry

CARA (DOH PIZZA):

  1. Satukan semua bahan dalam satu bekas kecuali mentega dan tepung untuk ditabur. Gaul rata hingga semua bahan bersatu.
  2. Tambah mentega dan terus menguli hingga menjadi dohkenyal, jika melekit tambah sdikit tepung.
  3. Kemudian bulatkan dan rehatkan 45 minit hingga naik 1 kali ganda.
CARA PENYEDIAAN PIZZA:
  1. Panaskan oven pada suhu 190'C, sediakan 2 dulang pizza berukuran 9", sapu sedikit mentega. Ketepikan. (Ku guna loyang spring foam 9" dan loyang biasa 10")
  2. Keluarkan doh, bahagi doh kepada 2 bahagian.
  3. Ambil satu tabur sedikit tepung dan canai bulat. Alihkan ke dulang pizza dan tekan-tekan dengan hujung jari hingga memenuhi dulang tadi dan biarkan keliling sedikit tebal.
  4. Doh pizza yang siap dicanai dan sudah naik bolehlah dibakar separuh masak 10 minit dahulu untuk mematikan yis. 
  5. Selepas itu barulah diratakan sebahagian sos pizza tadi dan susun sebahgian bahan (buat 2 bahagian) untuk pizza di bahagian atasnya dan diakhiri dengan keju mozarella.
  6. Bakar 20-25 minit hingga keju mencair dan roti kekuningan/keemasan. Keluarkan dari oven. Hidang bersama dengan sos kegemaran. (ku bakar 20 minit sahaja api atas bawah dirak tengah)
  7. Buat kaedah yang sama untuk selebihnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan