Rabu, 5 Februari 2014

KEK PUDING KARAMEL PELANGI




 

 


 

   

 



RESEPI : KEK PUDING KARAMEL PELANGI
SUMBER : GOOGLE (maaf nama empunya resepi tiada dalam salinan, minta dihalalkan dijadikan rujukan pada masa akan datang)

Alhamdulillah,,,dapat jugak curik masa nak menaip resepi kali ni, gabungan kek dan puding memang orang cakap kek ni memang raja antara kek apa tak nya ada puding lembut di atas dilapis bwahnya ada kek lembut macam aiskrim emmm,,,boleh bayang tak macamana rasanya,,, buat terliur tekak jer,,,kek puding karamel ni sedap dimakan sejuk masuk ke tekak...

BAHAN A (Gula Hangus):

2 sb gula hangus

CARA:


  1. Tabur gula atas loyang dan masak atas api kecil sehingga bertukar keemasan atau keperangan. Ketepikan.


BAHAN B (Puding Karamel):


1/2 tin susu cair
1/2 cawan gula (70 g)
3 biji kuning telur
1/2 sudu esen vanila

CARA:


  1. Kacau semua sampai sebati. (aku blend jer sbb nak cepat)
  2. Tapis dan tuang dalam adunan A (Loyang berisi gula hangus)


BAHAN C (Kek):


1/2 cwn gula (70 g)
3 biji kuning telur
1 cwn air (135 ml)
1/2 cwn minyak masak (45 ml)
1/2 sk esen vanila
1/2 cwn tepung gandum (140 g) (diayak)
1 sk b/powder (diayak)

CARA:


  1. Dalam mangkuk lain, pukul kuning telur bersama gula sampai kembang atau putih atau berkrim. (macam biasa aku blend jer, takde mixer). 
  2. Masukkan air, diikuti minyak dan esen vanila. Kacau hingga sebati
  3. Masukkan tepung dan b/powder yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau hingga sebati. Ketepikan.

BAHAN D (Maringue):

6 biji putih telur
1/2 cwn gula (70 g)
1 sk cream of tartar (jika tiada gantikan dengan secubit garam)

CARA:

  1. Ambil mangkuk lain, pastikan bersih dari sebarang bendasing atau sebarang cecair. Ini bagi memastikan adunan menjadi maringue/ bertanduk/ jika diterbalikkan bekas, adunan tidak jatuh. Pukul putih telur hingga berbuih.
  2. Masukkan gula sedikit demi sedikit.  Diikuti cream of tartar. Pukul lagi.
  3. Pukul semua dengan speed laju sehingga bertanduk / maringue. 

CARA (PENYEDIAAN):
  1. Masukkan 1/3 Bahan D (adunan telur putih /maringue) ke dalam Bahan C (Adunan kek telur kuning). Kaup balik guna whisk aje. 
  2. Ulang lagi cara yang sama sehingga adunan habis.
  3. Bahagi 3 adunan. Warnakan ikut suka. (aku tak sempat, bahagi dua bahagian then satu warna asal. satu lagi warna pink + perisa strawberi)
  4. Sendukkan aduan warna-warni selangseli ke dalam loyang gula hangus + karamel.
  5. Bakar kaedah steam bath  dalam oven api bwah suhu 150 C selama 1 jam.
  6. Bila dah masak, renggangkan sedikit pintu oven selama 20 minit.(untuk mengelakkan kek menurun/mengecut secara mengejut serta kek tertanggal dari loyang)
  7. Terbalikkan kek dan sejukkan di dalam peti sejuk 3-4 jam atau semalam sebelum dihidang.

NOTA: KAEDAH STEAM BATH
Loyang kek di masak macam double boiler dimasukkan ke dalam Loyang yang lebih besar yang berisi 1/2 air panas. Dimasak dalam oven dirak yang paling bawah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan