RESEPI : PUDING OREO BERCOKLAT
SUMBER : GOOGLE (maaf, nama pemilik resepi tiada dalam simpanan, minta dihalalkan diperpanjangkan di sini sebagai rujukan pada masa akan datang)
Buat penggemar puding+coklat+oreo. Nah inilah resepi yang boleh dicuba! Sedap pada tekak kami sekeluarga. Gabungan rasa lemak manis coklat berkrim sedikit lemak masin gabungan rasa biskut+krim dari OREO...unik!
BAHAN:
1 bungkus agar strip / 10 g serbuk jelly (ku guna agar2 strip dipotong pendek-pendek dan direndam sekejap supaya senang hancur)
1000 ml air
400 ml susu cair / 1 tin susu cair
140 g gula
3/4 cwn serbuk milo
1 bungkus biskut oreo (37 keping) (dipatah dan lapisan krim tidak dibuang)
Loyang bulat 8" (Ku guna mangkuk bulat sederhana 8")
CARA:
- Masakkan agar-agar bersama air hingga larut.
- Masukkan gula, kacau hingga larut.
- Masukkan susu cair hingga mendidih. Kacau betul-betul.
- Asingkan 2 cawan adunan dalam periuk lain, campurkan serbuk milo. Kacau sebati.
- Basuh bekas /loyang/ acuan. (Nota: petua mengatakan air dapat memudahkan untuk puding tanggal dari acuan nanti). Tuang 1 cawan adunan bancuhan milo tadi. Masa ini api periuk baki adunan milo dipadam atau diperlahankan. Masa nak guna nanti dipanaskan dan dikacau semula untuk elakkan adunan mengeras dan membeku.
- Bila permukaan agar-agar milo dalam loyang/ acuan dah mengeras, tuang semua adunan periuk asli (putih) tadi dalam acuan. Tabur biskut oreo yang telah dipatahkan. Bila dah mngeras di akhiri dengan lebihan milo. (3 lapis: milo-putih+oreo-milo).
- Bekukan pada suhu bilik sebelum disejukkan ke dalam frezer.
TIPS TAMBAHAN (UNTUK MELAPIS):
- Jangan tunggu lapisan membeku semua (takut lapisan tak melakat dengan lapisan seterusnya).
- Jika permukaan dah mengeras guris permukaan jelly dengan garfu sebelum tuang lapisan seterusnya.
- Jika ingin cepat sejuk lapik bawah acuan dengan kain yang dibasahkan dengan air dan dihadapkan dihadapan kipas. tau dimasukkan dalam frezer 10 minit.
- Pastikan agar-agar sentiasa dipanaskanatas api supaya dapat melekat dengan baik dengan lapisan sebelumnya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan