Ahad, 16 Februari 2014

MUFFIN OREN BADAM



RESEPI : MUFFIN OREN BADAM
SUMBER : BUAT WANITA BLOGGER (minta dihalakan diperpanjangkan di sini yea puteri sebagai rujukan pada masa akan datang)

BAHAN :

1/2 cwn minyak masak
1/2 cwn gula (jgn penuh sangat!)
1 biji telur
3/4 cwn tepung naik sendiri (ku guna tepung gandum)
1/2 sk b/powder
1/2 sk ovellette
1 sk esen vanila
1 sk oren sanquick/perahan jus oren (takde so aku ganti esen oren)
2 sb susu tepung for baking (ku letak susu tepung biasa)
2 biji ceri merah dicincang
1/4 cwn coklat chip
sedikit parutan kulit oren (takde stok ku tak isi tapi kalau ada lagi sedap!)
2 sb gajus / badam ditumbuk kasar (ku guna badam cincang dan dipanggang suhu oven 100'C selama 3-5 minit sebelum ditumbuk)
Sedikit pewarna oren (ku guna warna kuning)

CARA :
  1. Tepung diayak bersama b/powder. Ketepikan
  2. Pukul telur bersama gula hingga kembang. (Ku blend je, mixer takde)
  3. Masukkan minyak masak, pewarna oren dan esen.
  4. Masukkan susu tepung, tepung, putar perlahan diikuti ovellette.
  5. Masukkan badam, ceri, parutan kulit oren, dan choc chip. 
  6. Isi 3/4 cup adunan ke dalam cawan kertas.
  7. Bakar 30 minit pada suhu 180'C. (Nota : ku bakar 28 minit pun dah coklat sgt dah, so ku cadangkan 25 min dah ok, terpulang pada oven masing-masing. Tapi lagi perang lagi best, sedap sgt bahagian luar crust rangup! lagi- lagi tergigit badamnya,,,ditambah coklat cair, ceri kenyal kalau ada parutan kulit oren erm aromanya lagi sodap!)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan