RESEPI : PUDING TRIFLE
SUMBER : GOOGLE (maaf, nama pemilik resepi ini tiada dalam salinan, minta dihalalkan diperpanjangkan di sini sebagai rujukan pada masa akan datang)
BAHAN A (LAPISAN 1-KEK):
Swiss Roll / kek (ku guna strawberry swiss roll sekotak)
Air dr jus koktel
CARA (LAPISAN 1-KEK) :
- Kek / swiss roll dipotong setebal 1 cm. masukkan di dasar bekas/ mangkuk.
- Siram / renjis sedikit air jus koktel supaya moist. Ketepikan.
BAHAN B (LAPISAN 2-PUDING KASTAD):
1 cwn tepung kastad
1/2 cwn gula / (7 sb)
1 tin susu cair
1 tin air
CARA (LAPISAN 2-PUDING KASTAD) :
- Satukan semua bahan kecuali buah dan jus koktail. Kacau kastad hingga sebati, gula hancur dan tepung tidak berketul.
- Masak atas api kecil hingga pekat dan likat dan sedikit meletup. Kacau jangan berhenti takut berketul. Matikan api.
- Curahkan adunan kastad yang masih suam ke atas kek-lapisan 1 tadi.
BAHAN C (LAPISAN 3-BUAH KOKTAIL):
1 tin buah koktail (asingkan buah dan jus)
CARA (LAPISAN 3-BUAH KOKTAIL):
- Susun buah atas kastad yang masih suam ditekan sikit supaya buah tidak terapung. Sejukkan sebentar. Ketepikan.
BAHAN D (LAPISAN 4-JELLY):
1 paket Kristal Jelly (Perisa Strawberry / Rasberry)
400 ml air
CARA (LAPISAN 4-JELLY):
- Tuang serbuk jelly ke dalam periuk.
- Masukkan air ikut arahan pada kotak.
- Kacau hingga larut.
- Curah atas lapisan 3-buah koktail tadi.
- Sejukkan sebelum dinginkan dalam peti sejuk.
OPTIONAL: HIASAN-LAPISAN 5: (ku tak letak)
Sapukan whiping cream/ yogurt
Tabur strawberry / badam
NOTA :
Whipping cream dipukul hingga berkrim, untuk mudahkan masukkan dalam piping bag dan guna nozzle cantik.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan