RESEPI : CREPE KASTAD
SUMBER : GOOGLE (maaf, nama pemilik resepi tiada dalam salinan, minta dihalalkan diperpanjangkan di sini sebagai rujukan pada masa akan datang)
BAHAN A (KULIT):
20 g tepung gandum
20 g tepung ubi
10 g tepung kastad
10 g tepung jagung
1 biji telur
1 sk minyak masak
1sb gula halus
40 ml susu cair
150 ml air
sedikit pewarna
CARA (KULIT):
- Masukkan semua bahan dalam mangkuk. Kacau sebati dengan whisk & tapis. Boleh blender cuma sikit berbuih. Kena buang buih untuk elak crepe berlubang.
- Kalau pekat boleh tambah sedikit air.
- Masak macam masak lempeng atas api kecil atas kuali non-stick yang disapu sedikit minyak. Tuang 1 senduk sahaja, nipis, tak perlu terbalikkan (masak sebelah permukaan sahaja!), permukaan gelembung tanda masak.
Filing/ Inti: kastad/ whiping cream (wc)+oreo/ wc+choc/wc+buah strawberry/ durian dll. (ku letak filing krim kastad)
BAHAN (FILING KRIM KASTAD):
1 sb tepung gandum
1 sb tepung kastad / jagung
4 sb gula
200 ml susu segar / susu cair
1 biji telur (dipukul sedikit)
1 sb mentega
1 sk esen vanila
whiping krim secukupnya (ku tak letak)
CARA (KRIM KASTAD)-
- Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan gula ke dalam periuk.
- Masukkan 1-3 sb susu, kacau rata, jangan ada berketul.
- Masukkan telur dipukul sedikit diikuti esen vanila, kacau lagi.
- Masukkan baki susu, kacau sebati.
- Masak atas api kecil. Sentiasa kacau jangan berhenti. Kacau hingga pekat dan berkilat. Tutup api.
- Kacau mentega segera.
CARA PENYEDIAAN (CREPE KASTAD):
- Ambil sekeping kulit crepe letakkan bahagian licin dibawah (bila dilipat nanti permukaan ini akan berada di luar).
- Masukkan sedikit inti kastad, kemudian lipat macam lipat surat.
- Ulang hingga proses hingga kulit crepe habis.
- Dinginkan crepe sebelum dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan