RESEPI : PAU GEBU
SUMBER : GOOGLE (maaf, nama pemilik resepi tiada dalam simpanan, minta dihalalkan diperpanjangkan di sini sebagai rujukan pada masa akan datang)
BAHAN :
250 g tepung pau / (2 1/2 cwn) (ku guna tepung gandum, sebaiknya tepung pau lebih baik sebab lebih gebu dan ringan)
3 g yis kering / (3/4 sk)
2 g b/powder/ (1/2 sk)
50 g gula kastor / (4 sb)
20 g lemak sayuran/ shortening / marjerin / (1 sb)
2 g bread softener / (1 sk)
100 ml air suam / (1/2 cwn)
Inti secukupnya (kacang merah/kaya/kelapa dll)
Kertas / daun pisang (dilayurkan atas api) (alas /pelapik kuih bulat/4 segi 2"x2")
Optional : Sedikit pewarna (jika suka)
CARA :
- Satukan, tepung, yis, b/powder, b/softener & gula dalam mangkuk adunan. Gaul sebati.
- Masukkan air suam sedikit demi sedikit sambil menguli, diikuti lemak sayuran/shortening/marjerin.
- Uli doh hingga tak melekat. Jika masih melekat tambah tepung, jika terlebih keras tambah marjerin. Biar doh selama 10 minit pada suhu suam.
- Bahagi doh 30-40 g setiap satu. Rehatkan 10 minit lagi.
- Bulatkan inti 20 g. Masukkan inti kedalam doh yang dicanaikan/dileperkan atas tangan dan tutup kemas.
- Letakkan atas alas/ pelapik kertas / daun pisang. Rehatkan 45 minit sebelum dikukus.
- Susun kuih dalam pengukus. Kukus atas api sedehana dan air yang telah mendidih selama 10 minit. Tutup pengukus dengan kain tuala untuk mengelak dari air masuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan