RESEPI: PUDING KASTARD KOKTEL BERKUAH
SUMBER : GOOGLE (maaf, nama pemilik resepi tiada dalam simpanan)
BAHAN A (KASTARD):
1 cwn tepung kastard
1/2 cwn tepung jagung
4 cwn air
1 cwn susu cair
1 biji telur
6 sb gula
2 sb susu pekat
1 sk esen vanila
Secubit garam
CARA (KASTARD):
- Masukkan tepung kastard, tepung jagung, gula, garam, ke dalam periuk.
- Masukkan susu cair, air. Kacau rata sehingga gula hancur dan tepung tidak berketul.
- Kacau telur dalam mangkuk lain. Masukkan telur ke dalam aduanan tepung tadi. Masukkan esen vanila. Kacau hingga semua sebati.
- Tenggekkan dan masak adunan atas api yang sederhana. Kacau adunan jangab berhenti!. Bila likat sikit perlahankan api, terus kacau sampai adunan meletup-letup sedikit. Sejukkan dalam tupperware. Siman dalam peti sejuk sebelum dipotong dadu. 2"x2".
BAHAN B (KUAH KOKTEL):
1 tin susu cair
1 tin air / (2 cwn air)
2 sb tepung kastad
1 sk esen vanila
1/4 tin susu pekat / 2 senduk gula
1 tin koktel (di ambil isinya & sedikit airnya)
Optional: 1/2 - 1 cwn kismis /buah dipotong/agar-agar dll
CARA (KUAH KOKTEL):
- Masukkan semua bahan kecuali buah ke dalam periuk dan masakkan hingga mendidih.
- Sejukkan, masukkan buah koktel, syrup koktel dan boleh dihidang bersama puding kastad yang telah dipotong.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan